Festival vedy Noc výskumníkov 2011

Článok v pdf

Viete, kto sú výskumníci a čo je náplňou ich práce? Myslíte si, že výskumníci majú svoje záľuby ako my ostatní? Chceli by ste sa stretnúť so špičkovými slovenskými vedcami a výskumníkmi a vidieť množstvo pokusov, experimentov, prezentácii a diskusií, ktoré pre vás pripravili?

23. septembra 2011 na festivale vedy Noc výskumníkov 2011 v štyroch slovenských mestách môžete zažiť deň a noc plnú objavov, všadeprítomnej vedy a zábavy. V Bratislave môžete prísť na vedeckú šou do nákupného centra Avion a sprievodné podujatia vás čakajú aj v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea, Detskom múzeu a Dopravnom múzeu. V Banskej Bystrici pre vás vedci a výskumníci pripravili vedeckú šou v nákupnom centre Európa a sprievodné podujatie vo hvezdárni. V Košiciach bude už po druhýkrát vedecká šou v nákupnom centre Optima a sprievodné podujatie bude prebiehať v CVČ Domino. V Tatranskej Lomnici môžete prísť do hvezdárne SAV a spolu s astronómami pozorovať nočnú oblohu.

Sprievodné súťaže

V rámci festivalu vedy boli vyhlásené aj dve súťaže pre žiakov a študentov. Hlavným námetom multimediálnej súťaže Vedci medzi nami alebo veda našimi očami je zobrazenie vedca/výskumníka tak, ako si ho predstavujete, alebo zobrazenie vedy tak, ako ju vnímate. Či už je to vedec v laboratóriu vyvíjajúci špičkovú technológiu, človek meniaci žiarovku, vy sami zahĺbení do skúmania, alebo je to počítač na vašom stole. Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl a študentom vysokých škôl. Práce môžete posielať v ľubovoľnom formáte – výtvarne práce, grafické práce, fotografie, videá... Všetky formáty budú zaradené do súťaže.

Vo vedomostnej súťaži Osobnosti slovenskej vedy každý druhý týždeň zverejňujeme on-line formuláre s piatimi otázkami o niektorej z osobností slovenskej vedy. Vašou úlohou je správne odpovedať na čo najviac súťažných otázok počas celého trvania súťaže, pričom správne odpovede si môžete vyhľadať v rubrike Osobnosti slovenskej vedy na webovej stránke festivalu vedy. Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl.

Všetky ďalšie informácie o festivale vedy a o súťažiach nájdete na stránke

www.nocvyskumnikov.sk.

Tešíme sa na vaše príspevky do súťaží i na stretnutie s vami na niektorom z podujatí 23. septembra 2011. Stánok časopisu Mladý vedec so zaujímavými pokusmi nájdete v bratislavskom nákupnom centre Avion.